Banca.

Vinatoru Vasile un primar model

Vinatoru Vasile un primar model

Gaz metan, drumuri modernizate, proiect cu fonduri europene la masura 322 finalizat, apa la robinet, proiecte pentru apa curenta, canalizare si drumuri de asfalt in toate localitatile comunei, drum asfaltat pana in Banca sat, scoli modernizate, sprijin pentru biserici, acestea sunt liniile dezvoltarii la Banca in judetul Vaslui, proiecte lansate in timp si realizate cu eforturi considerabile, dar "la care toti au pus umarul", spune primarul Vasile Vanatoru, pentru ca asta inseamna un lider autentic "sa stie sa-i adune pe toti care pot contribui la dezvoltarea comunei, indiferent de culoarea politica".

"Primarul nu are culoare politica. Primarul si Consiliul local trebuie sa lucreze pentru realizarea investitiilor pe care le solicita oamenii, acestia ne-au ales ca sa dezvoltam comuna. Tot ce am reusit pana acum am facut impreuna pentru oameni", spune optimist primarul Vasile Vanatoru.Banca, pe primul loc in judet dupa investitiile reusite

Numai cine este bolnav de rautate nu se poate bucura cand vede cum o comunitate se dezvolta, cand vede cum apar si in aceasta zona vitregita comune europene. "Cum iti asterni asa dormi", spune un vechi proverb romanesc si acesta se pliaza pe realitatile din comuna Banca. Primarul Vasile Vanatoru a plecat la drum in 2004 cu mult entuziasm, putere de munca si buna credinta, bazandu-se in primul rand pe educatia sanatoasa pe care a primit-o in familie, in spiritul muncii si credintei in Dumnezeu. A crezut cu adevarat ca are solutiile dezvoltarii acestei comunitati si iata ca rezultatele nu intarzie sa apara. Dar si eforturile au fost pe masura, la fel ca si rautatile. Pentru ca multi visau sa ajunga in fotoliul de primar ca sa-si rezolve problemele personale. S-a dovedit insa ca soarele a rasarit deasupra comunei Banca, asa cum precizam la primul reportaj realizat in aceasta zona. Dupa mai bine de opt ani, lupta politica, daca putem vorbi de politica la nivelul unei comune, s-a temperat, pentru ca primarul Vasile Vanatoru a stiut sa-i apropie de administratia locala pe toti cei care isi foloseau energia in sens negativ, incercand sa blocheze actiunile pentru dezvoltarea comunitatii. Avem aici, asadar, un exemplu de lider care a gasit calea compromisului in folosul cetatenilor care si-au pus sperantele si increderea in el. Ca numar de populatie comuna Banca este mai mica decat cea mai mare comuna a judetului, Zorleni, dar ca investitii a depasit-o. Aici este gaz metan in unele localitati ale comunei si investitia este in derulare. In urma cu cativa ani se vorbea de gaz metan la Banca numai ca proiect de viitor, iata ca astazi este realitate.

Traversata de drumul european Crasna-Barlad, comuna Banca este "imprastiata" pe o suprafata mare si include 11 localitati. E greu sa vizitezi fiecare sat al comunei intr-o zi, dar ca sa reusesti sa faci investitii in fiecare localitate inseamna un efort deosebit, inseamna implicare, inseamna sa stii sa-ti faci auzit glasul acolo unde trebuie. Pentru ca asa e in Romania, descentralizare centralizata. Adica o comunitate este strans legata prin mii de fire invizibile de centru, ceea ce dauneaza dezvoltarii localitatilor, dar asta e realitatea si cine vrea sa lucreze cu adevarat pentru comunitatea pe care o conduce trebuie sa gaseasca solutii. Avand gaz metan, apa curenta, drumuri modernizate si alte utilitati necesare dezvoltarii unor activitati economice, deschidere din partea administratiei locale catre orice initiativa, vecinatatea cu drumul european, dar si apropierea de Barlad, aici sunt conditii pentru o dezvoltare sustenabila. Dupa 2004 am asistat la o explozie am putea spune de investitii private pe raza comunei Banca. Si asta inseamna taxe si impozite la bugetul local care sunt folosite pentru dezvoltarea comunitatii.

Totul se face cu efort insa. Pentru ca intotdeauna se gasesc unele persoane, care din motive personale, incearca sa puna bete in roate spunand ca ei fac opozitie. Si aici primarul Vanatoru a avut un cuvant important de spus, a reusit sa-si convinga opozantii ca e mai bine sa lucreze toti pentru dezvoltarea comunitatii. Asa arata un lider, stie sa adune energiile creative si sa le utilizeze in realizarea proiectelor initiate.Cel mai important proiect acum este alimentarea cu gaz metan

Daca in urma cu cativa ani gazul metan era doar un proiect aproape de nerealizat, acum este certitudine. Satul Salcioara din comuna Banca are gaz metan si lucrarile continua. O alta reusita de exceptie este asfaltarea drumului spre Banca sat, o localitate mare a comunei, daca nu cea mai mare. La Banca sat se ajungea foarte greu daca ploua ori ningea. Discutand cu primarul Vanatoru ne-am adus aminte ca acolo are casa unul dintre fostii opozanti, unul dintre cei mai critici opozanti ai domniei sale, care a candidat de cateva ori pentru fotoliul de primar, dar si parintii acestuia. Acum toti sunt multumiti ca este asfalt pana la Banca sat. Mai mult de atat, acum colaboreaza cu administratia locala si fostul primar al comunei pana in 2004. Cum explica primarul Vanatoru aceste reusite? "Primarul nu are culoare politica. Si de aceea toti pun umarul la realizarea proiectelor lansate de administratia locala. Impreuna trebuie sa lucram in folosul cetatenilor din comuna. De asta un primar trebuie lasat mai multe mandate, trebuie sa aiba continuitate ca sa poata finaliza proiectele. Proiectul cu fonduri europene, la masura 322, este finalizat, avem apoi un alt proiect pentru impadurirea unor suprafete de teren care-i realizat in proportie de 70%. De asemenea, cu forte proprii am impadurit alte 10 hectare de teren. Am reusit sa asfaltam drumul pana la Banca sat si avem proiecte de alimentare cu apa, canalizare si drumuri asfaltate pentru fiecare sat al comunei. O reusita este reteaua de alimentare cu apa si canalizare din satele }afu si Miclesti. In acele sate erau probleme mari cu apa. Nici in fantani nu era apa pe timp de seceta. Oamenii sunt multumiti ca acum au apa. In fiecare sat s-a facut cate ceva, dar mai avem mult de lucru si, dupa cum spuneam, proiecte exista sa vedem cum vom identifica sursele de finantare. Dar eu sunt increzator ca vom reusi la fel ca pana acum", a spus optimist primarul comunei Banca."A fost un an greu, dar increderea pe care mi-au acordat-o oamenii m-a facut sa lupt..."

Pentru primarul Vanatoru se incheie un an foarte greu mai ales ca a avut si probleme de sanatate, probleme care au venit din eforturile depuse permanent, printr-o implicare totala in viata comunitatii. "A fost un an greu. Dar increderea oamenilor m-a facut sa lupt. Probabil Dumnezeu s-a gandit ca mai am treaba aici pe pamant si m-a trimis la treaba. Ce sa mai spun? Bine faci, bine gasesti!", spune cu umor primarul Vanatoru.

Din pacate si lupta electorala a fost mizerabila la Banca, la fel ca-n multe alte comunitati locale. "Opozantii" primarului Vanatoru au trimis o "masina" de reclamatii la toate institutiile statului. Reprezentantii institutiilor statului au trecut la treaba si au controlat totul. Rezultatul: toate dosarele intocmite in urma plangerilor primite s-au incheiat cu neinceperea urmaririi penale, deci nu au fost constatate nereguli in activitatea primarului Vanatoru. Si cei de la Curtea de conturi au verificat si nu au gasit nereguli. Avand in vedere aceste argumente oficiale se poate spune ca activitatea primarului se incadreaza in termeni legali, iar "opozantii" mai mult au incurcat bunul mers al activitatii la Banca si n-au obtinut satisfactie la "descoperirile epocale" pe care sustineau ca le-au facut.

"Au spus la un moment dat ca sunt arestat. Au reclamat totul, orice lucrare. Raspunsurile primite arata clar ca nu s-au comis ilegalitati. Obligatia mea acum este sa discut cu oamenii. Am asteptat sa vina raspunsurile oficiale pentru a avea ce sa le arat. Voi merge si le voi arata oamenilor cum sta realitatea. Eu le multumesc inca o data pentru increderea pe care mi-o acorda si-i asigur ca administratia locala lucreaza in interesul tuturor. Acum ca am documente oficiale pot vorbi", a concluzionat primarul comunei Banca din judetul Vaslui.

Despre viitorul comunei Banca se poate vorbi la superlativ, avand in vedere investitiile aflate in lucru si proiectele care asteapta finantare. Si cum a gasit primarul Vanatoru pana acum finantare la proiectele lansate cu siguranta va gasi si pentru urmatoarele investitii. Cand vezi un asemenea salt inregistrat de o comunitate locala vezi de fapt latura buna a integrarii Romaniei in Europa. Si daca ar fi mult mai multe exemple de acest fel, Romania ar arata altfel.

Alte stiri

adauga si tu
La Banca a inceput campania electoralaLa Banca a inceput campania electorala

Nici nu a inceput bine campania in comuna Banca si cei de la USL, in persoana d-lui Surugiu... citeste mai mult

In comuna Banca,tinerii au un cuvant greu de spus in politica.In comuna Banca,tinerii au un cuvant greu de spus in politica.

Toate statisticile din 90 pina in prezent arata ca tinerii din Romania nu merg la vot,de... citeste mai mult

Vinatoru Vasile un primar modelVinatoru Vasile un primar model

Gaz metan, drumuri modernizate, proiect cu fonduri europene la masura 322 finalizat, apa la... citeste mai mult

Intalnirea candidatilor PDL la primarii a avut loc la BancaIntalnirea candidatilor PDL la primarii a avut loc la Banca

Liderul PDL Vaslui, deputatul Dan Marian impreuna cu Seful Casei Judetene de Asigurari de... citeste mai mult

toate stirile
BancaIntra acum!

Anunturi

adauga si tu
Adauga anunt!

Poze din Banca

Trimite pe mail acum!
Nu exista comentarii postate de utilizatori.